Planter er blevet brugt som mad og medicin, men også som farver, fibre, til bier og til mange andre formål. Mange planter er indført i middelalderen, nogle før i vikingetid og jernalder, og mange andre naturligvis efter middelalderen og i nyere tid. Arkæologiske undersøgelser af klosterruiner har påvist mange indførte planter der, og det er naturligt at mene, at langt de flere indførte planter kom hertil med munke i middelalderen.
NordGen bruger betegnelsen kulturreliktplante, og for at høre til denne gruppe skal planten 1)have en population og have været anvendt som kulturplante og 2)knyttet til et sted med en kulturhistorie.
I Danmark har vi brugt betegnelserne reliktplanter og levende fortidsminder, især prof. Johan Lange og botaniker Bernt Løjtnant har undersøgt planterne og deres voksesteder.
I Middelalderhaven har vi samlet planter fra Stege, fra Nyord og Bogø og fra middelalderkirkernes omgivelser i vort temabed med de ”lokale indførte planter”. Bedet indeholder 35-40 forskellige arter og dertil kommer vort kirkedige, som indeholder ca. 10 indførte arter.
Mange af planterne træffes flere gange i Middelalderhaven, da de jo også optræder som lægeplanter, Maria planter, køkkenurter i andre temabede.